Перо Антиќ и Владимир Георгиевски се нови членови на натпреварувачката комисија во ФИБА и ФИБА Европа

Претседателот на КФСМ Перо Антиќ и генералниот секретар Владимир Георгиевски, добија позиции во комисии на ФИБА односно на ФИБА Европа. Со одлука на Централниот борд на ФИБА, првиот човек на македонската кошарка е назначен за член на комисијата за натпревари на светската кошаркарска организација, додека пак првиот оперативец во македонската кошаркарска федерација е дел од натпреварувачката комисија на ФИБА Европа.

Натпреварувачката комисија на ФИБА ќе биде составена од четири поткомисии (машки репрезентации, женски национални тимови, младински репрезентации и клупски натпревари).

Комисиите на ФИБА имаат мандат од четири години, предмет на годишна потврда за нивното членство од страна на Централниот одбор и дејствува во консултативно својство.

Освен тоа, обврски на натпреварувачката комисија се и да го разгледа и препорача Календарот на ФИБА за одобрување од Централниот одбор;

-да ги прегледа сите официјални натпревари на ФИБА;

-да се развијат препораки за промена(и) на начинот и начинот на однесување на официјлните натпревари;

-изготвува препораки за воведување на нови официјални конкурси;

-да дава совети за доделување на официјални натпревари;

-да ги проучува прописите со кои се уредуваат сите меѓународни натпревари, како и утврдените прописи од други дивизии на ФИБА за меѓународни натпревари и да препорача промени на таквите прописи;

-да се осигури дека се земени предвид специфичните интереси и развојот на женската и младинската кошарка;

-да дава препораки во врска со преминот на играчите од младински кон сениорски натпреварувања.

- Оглас -

Најнови вести