Толку ли ни е лош домашниот фудбал? Турците направија три идеални тима, нема ниту еден наш играч

Статистичката платформа „Компарисонатор“ со седиште во Турција направи своја анализа за најдобри тимови во различни региони од Европа, меѓу нив и од земјите што порано и припаѓаа на Југославија.

Во вкупно три тима од ова подрачје, односно меѓу вкупно 30-мина фудбалери и тројца голмани, немаше место за ниту еден играч од македонската Прва лига.

Малку е и чудно што во идеалниот тим нема ниту еден претставник на Динамо Загреб, веројатно и најдобрата екипа од поранешна Југославија, а во сите три состави што ги објави „Компарисонатор“ најмногу играчи има од Црвена ѕвезда, вкупно 7, потоа следуваат Партизан со пет, Динамо Загреб и Риека со по 4 Осиек со 3.

Во иделаниот тим најмногу фудбалери има белградски Партизан, дури четири, Црвена Ѕвезда, Риека и Осиек имаат по два и еден има Хајдук од Сплит.

 

- Оглас -

Најнови вести