Украина донесе одлука, нема да дозволи нејзините спортисти да се натпреваруваат заедно со Русите

Украинската влада им забрани на нејзините спортисти да учествуваат на меѓународни натпреварувања на кои ќе има и спортисти од Русија и Белорусија.

Одлуката е однесува за сите натпреварувања, вклучувајќи ги и Летните Олимписки игри што идната година треба да се одржат во Париз.

Оваа одлука, според украинскиот министер за млади и спорт, Вадим Гутзаит, е одговор на одлуката на Меѓународниот олимписки комитет (ИОК), да им дозволи на спортистите од Русија и Украина во поединечна конкуренција да учествуваат на меѓународни натпреварувања под неутрално знаме.

- Оглас -

Најнови вести