Видео кое ја открива причината за падот на хеликоптерот

Пилотот кој го управувал хеликоптерот кој минатата недела се сруши во близина на стадионот на Лестер всушност е херој. Во хеликоптерската несреќа загинаа сите петмина кои се превезуваа, вклучувајќи го и сопственикот на Лестер, Вишај Шриваданапраба. Иако ова е голема трагедија, сепак експертите велат дека можело да биде многу полошо.

Несреќата се случи непосредно по завршување на дуелот Лестер – Вест хем и на стадионот, но и во негова близина имало уште многу луѓе. Сепак, пилотот успеал да го насочи хеликоптерот кон празниот паркинг, па затоа се избегнати жртви на земја.

Видеоснимката која покажува како хеликоптерот полетува од центарот на теренот на стадионот „Кинг пауер“ всушност ја открива и причината за несреќата. Неколку секунди откако хеликоптерот се крена во воздухот, роторот кој е на опашката од хеликоптерот едноставо се откачил и паднал. Во таква ситуација, хеликоптерот не може да остане во воздух и единствена опција е пад на земја.

Единствената среќа во несреќата е тоа што искусниот пилот успеал да го насочи хеликоптерот кон празниот паркинг и не дозволил да има дополнителни жртви.

„Ова е шокантно видео. Јасно се гледа дека роторот од задниот дел на хеликоптерот има проблеми и потоа отпаѓа. Пилотот ја изгуби контролата, хеликоптерот ја загуби снагата и единствена, но и најлоша опција е пад на леталото. Пилотот направил одлична работа со тоа што падот го насочил кон паркингот, бидејќи во 99,9 отсто од случаите тој би паднал врз стадионот. Знаејќи дека таму уште има луѓе кои би можеле да настрадаат, пилотот брзо реагирал. Затоа него треба да го сметаме за херој“, објаснува авијатичарот и експерт Џим Ровландс.

 

 

- Оглас -

Најнови вести