ФИФА ќе донесе револуционерни промени

Светската фудбалска федерација (ФИФА) сака да стави крај на астрономските суми кои се плаќаат за трансфер на играчи. Посебна комисија со поддршка од претседателот Џани Инфантино ќе создаде компјутерски алгоритам, кој математички ќе ја одредува реалната сума за трансфер на играчот.

„Системот за трансфер на играчите се претвори во шпекулативен пазар, што не е фер кон оние клубови кои ги произведуваат играчите, а тие се темелот на овој спорт. Затоа, неопходни се механизми, за да се постигне транспарентност и објективност во оценувањето на сумата која треба да се плати за раскин на договорот“, стои во извештајот од комисијата.

Ќе биде предложено да се воведе ограничување на износот кој клубовите ќе може да го потрошат за доведување на нови играчи. Сите оние клубови кои ќе го поминат тој износ, ќе мора да платат данок на луксуз. Тие пари од тој данок на луксуз ќе одат во Фонд на солидарност и ќе се префрла во оние места каде што ќе биде најпотребен.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

- Оглас -

Најнови вести