„Сантијаго Бернабеу“ ќе биде висок 60 метри

Легендарниот стадион „Сантијаго Бернабеу“ на кој игра европскиот првак Реал Мадрид, за 5 години откако ќе биде реновиран и покриен, ќе делува како врвно уметничко дело и вистински џин. Според планот, стадионот ќе биде висок дури 60 метри, и ќе биде највисок стадион во Европа заедно со „Крестовски“ на Зенит во Санкт Петербург.

Градежните работи на „Бернабеу“ ќе стартуваат во 2019 година, а планот е реновирањето и поставувањето кровна конструкција да траат 43 месеци. Цената која ќе се плати е повеќе од 400 милиони евра.

Ќе се гради џиновска корниза од 2.000 метри квадратни на која потоа ќе се постават покривот и ќе се обложат страничните ѕидови, а и околината ќе добие нов лик (ќе се направи плоштад со продавници).

Покривот ќе се отвора и затвора за само 12 минути, а тој и ќе ја менува бојата, во зависност од силината на сонцето. Ќе има 3.000 нови седишта, но капацитетот на стадионот нема да се зголеми, туку ќе остане на актуелните 81.000.

- Оглас -

Најнови вести